Een indicatie hoe indicaties kunnen werken……

 De Dikke van Dale geeft als een mogelijke betekenis van het woord ‘indicatie’: ‘ziekteverschijnsel dat aanleiding is voor een bepaalde behandeling’                

Wanneer je de informatieportals van verschillende Bureaus Jeugdzorg erop nakijkt, dan lijkt indicatiestelling laagdrempelig en klantgericht. Zo staat op de website van BJZ Gelderland:

‘Wanneer een probleem met een jeugdige wordt gemeld, wordt eerst naar de ernst van het probleem gekeken. Als het probleem zo ernstig is dat er wel meteen iets moet gebeuren, dan wordt die hulp ook meteen geboden. Meestal is het gelukkig niet nodig om direct hulp te bieden. Een contactpersoon van Bureau Jeugdzorg Gelderland heeft dan een eerste gesprek met de jeugdige en zijn ouders. Soms kan de contactpersoon dan al vaststellen wat de jeugdige nodig heeft. Soms zijn er meer gesprekken of psychologische onderzoeken voor nodig.
De contactpersoon schrijft vervolgens in overleg met de cliënt een indicatiebesluit. Met dit besluit heeft de cliënt recht op zorg. In het besluit staat welke zorg een jeugdige nodig heeft en wie deze zorg zou kunnen bieden. Bureau Jeugdzorg Gelderland kan deze hulp zelf aanbieden, maar zal veel vaker zorgen dat een andere instelling de juiste hulp biedt. De contactpersoon van Bureau Jeugdzorg Gelderland zal de jeugdige aanmelden bij deze instelling. Hij controleert daarna of de jeugdige op tijd geholpen wordt en of de afspraken die in het indicatiebesluit vermeld staan worden uitgevoerd.’
 

De praktijk is echter vaak weerbarstig. Het komt nogal eens voor, dat het moeite kost een passende indicatie te krijgen. Wanneer er sprake is van complexe en diverse problematiek, zijn meerdere partijen betrokken bij de indicatiestelling. Deze werken vanuit een eigen referentiekader, met verschillende achterliggende richtlijnen.

Ook binnen gezinshuizen komt deze problematiek voor. We hebben besloten aan de hand van een casus te zoeken naar goede toepassingsmogelijkheden. Kan het slimmer, eenvoudiger en beter? De directe aanleiding om een bijeenkomst te organiseren was een situatie bij  GezinsKring ‘t Huys met betrekking tot de indictiestelling van een van de kinderen. Gezinskring ‘t Huys wil graag de zorg voor een kind geven met een passende ondersteuningsstructuur en de daarbij behorende financiering. Zij willen dat doen als franchisenemer van Gezinshuis.com.  De indicering is echter niet zo eenvoudig. Hoe vullen de indicaties van de verschillende indicatiebureaus (CIZ, REC en BJZ) op elkaar aan? Of niet!? 

De praktijk blijkt biezonder weerbarstig om een passende indicatie te krijgen. Binnen het werkterrein van Gezinshuis.com nemen we in toenemende mate waar, dat er kinderen zijn, die zich op het snijvlak van verschillende domeinen bevinden. Er ontstaat vaak een discrepantie tussen enerzijds (de indicatie voor) de woonbehoefte en anderzijds (de indicatie voor) de ondersteunings- / behandelingsbehoefte. En welke rol speelt de indicatie voor Speciaal Onderwijs? Tegelijkertijd merken we in de contacten met indicatiebureaus hoeveel welwillendheid er is om het goed te regelen en tegelijkertijd zijn er belemmeringen om dat voor elkaar te krijgen. We verwachten dat er steeds vaker vragen zullen rijzen rondom het passend indiceren in complexe vraagstukken. Daarom leek het ons aan de tijd een expertmeting rond dit onderwerp te organiseren. 

Het organiseren van een expertmeeting rond dit thema is een eerste indicatie dat het systeem van indicatiestelling veel te ingewikkeld is geworden. Een tweede indicatie daarvoor zijn de remmende factoren ten aanzien van indicatiestellingen. Indicatiestellingen leiden tot zorg en zorg leidt tot toenemende kosten. Toenemende kosten leiden veelal tot landelijke bemoeienis. 

Op blz 19 van het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2008 van de provincie Gelderland staat: ‘Landelijk loopt een traject om de kwaliteit en vergelijkbaarheid van indicaties (verder) te verbeteren. Ondermeer vanuit het oogpunt van kwaliteit, rechtszekerheid en financiering hebben de provincies afgesproken te komen tot landelijke uniformering van de indicatiestelling. In 2007 is conform de landelijke afspraken gewerkt aan de implementatie. Een aanzienlijk deel van de BJZ Gelderland medewerkers wordt geschoold om volgens deze uniforme werkwijze te werken. De provincie ondersteunt de implementatie met een incidentele subsidie van € 400.000, == In 2008 moeten de landelijk afgesproken resultaten behaald zijn. De provincie bewaakt de voortgang van dit traject.’ 

Is dat een indicatie dat er binnenkort een andere tekst over indicaties geplaatst wordt op de website van BJZ Gelderland?