Beroep: gezinshuisouder.

  Gezinshuizen – wat bezielt mensen om een gezinshuis te starten en vooral: hoe houden ze de boel draaiend?

Deze vraagt ‘leeft’ in de omgeving van gezinshuisouders; bij de eigen familie, vrienden en kennissen, bij belanghebbende organisaties en instellingen. Wanneer gezinshuisouders daar antwoord op geven, gaat het vaak over het aantrekken van het lot van deze kinderen, over ‘iets willen betekenen’, over empathie, warmte, betrokkenheid etc.

Die passie, die levenskracht is de energiebron onder de gezinshuizen; lijkt ook het belangrijkste wat telt. Ik heb me afgevraagd of je dat ook professioneel kunt uitdrukken; of je die betrokken houding professioneel kunt verankeren; of je het beroep van gezinshuisouder er beter mee kunt schragen. 

Mischa de Winter is faculteitshoogleraar Maatschappelijke opvoedingvraagstukken aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft onderwijs en doet onderzoek op het terrein van maatschappelijke opvoedingsvraagstukken, jeugdbeleid en sociale participatie. Ongeveer een jaar geleden vertelde hij me dat je onderscheid kunt maken tussen specifieke en a-specifieke professionaliteit.

Specifieke professionaliteit is die professionaliteit die specifiek geld voor een bepaald gebied of thema en omschreven en vastgelegd is in een systeem. De a-specifieke professionaliteit is meer algemene professionaliteit die veel meer gaat over de bij de betreffende functie of beroep behorende houding, attitude en vermogens. Dat gaat in de zorg om het vermogen een band aan te gaan, de ander niet los te laten, betrouwbaar zijn etc.

Mischa de Winter stelde toen ook dat het binnen de psychotherapie inmiddels wel bewezen was, dat het a-specifieke van veel meer betekenis is dan het specifieke. Dat brengt mij terug naar het beroep van gezinshuisouder. Je zou kunnen stellen dat het daar gaat om de professionaliteit van het a-specifieke. Het vermogen een band aan te gaan, ook met kinderen en jongeren die dat niet kunnen of willen; het vermogen aan te sluiten bij de (belevings-)wereld van de ander; op een goede manier betrokken zijn en blijven.

Gaat het er daarbij eigenlijk niet om dat je congruent blijft in de dingen die je doet en daardoor betrouwbaar blijkt? Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Binnen Gezinshuis.com willen we werken aan de professionalisering van het a-specifieke.

Zodat we woorden en begrippen vinden om tegen de omgeving uit te leggen dat we door betrokken te zijn, heel professioneel bezig zijn. Maar vooral om dagelijks aan die eigen professionaliteit verder te kunnen werken.

Werken aan je vermogen tot inleven, meeleven en samenleven.